XXVI Eesti Baarmenite Meistrivõistlused 2021 reeglid ja formaat

Toimumise aeg: 25. mai 2021
Registreerimine võistlusele kuni 26. aprill 2021
Tootegruppide loos toimub 30. aprill 2021
Retseptid tuleb saata hiljemalt 17. mai 2021
Toimumise koht: Ülikooli Kohvik, Ülikooli 20, Tartu

12:00 kogunemine ja registreerimine
13:00 pimedegustatsioon
13:30 lõuna
14:30 põhivõistlus
Finaal

 

XXVI Eesti Baarmenite Meistrivõistlustel saavad osaleda ainult EBA liikmed, kes on liitunud hiljemalt

  1. detsember 2020 ja kes on tasunud liikmemaksu.

I voor: Pimedegustatsioon – 60 punkti

Pimedegustatsioonis on 15 erinevat toodet.
Pimedegustatsioonis on vaja tuvastada toote liik ja bränd
I voor ajalimiit on 12 minutit.

Põhivõistlus: 32 punkti tehnika + 210 punkti välimus, aroom, maitse
Kokku: 242 punkti

Korraldus:

  • XXVI Eesti Baarmenite Meistrivõistlustel peavad kõik osalejad valmistama Bartenders Choice kategooriasse kuuluva kokteili.
  • Bartenders Choice kategoorias isevalmistatud koostisosa võib kasutada max 3 cl.
  • Võistlustel peab võistleja kandma EBA vormiriietust või töövormi.
  • Ajalimiit on 7 minutit kokteilide valmistamiseks.

Kui kokteili valmistamine ületab ettenähtud aja, saab võistleja miinuspunkte:

0-30 sek = 10 punkti
30-60 sek = 20 punkti
60-90 sek = 30 punkti
90-120 sek = 40 punkti
Üle 120 sek diskvalifitseeritakse võistleja

  • Ühes vahetuses võistleb korraga kuni 4 baarmeni.
  • Põhivoorus hinnatakse tehnikat ja kokteile.
  • Võistleja peab valmistama 5 identset kokteili.
  • 6 finalisti selgitatakse välja pimedegustatsiooni ja põhivõistluse punktide summana.
  • Kokteili maitset hindab vähemalt 7 maitsekohtunikku, väikseim ja suurim punktisumma arvestatakse maha ja arvesse lähevad viie kohtuniku punktid.
  • Max kokteili hinne ühelt kohtunikult on 42 punkti.
  • Tehnikat hinnatakse vastavalt hindamislehele.
  • Max tehnika hinne on 32.
  • Võistleja, saabudes võistluspaika – registreerib ja suundub ettevalmistusruumi, kus toimub pimedegustatsioon.
  • Ettevalmistusruumis tohib võistleja oma töövahendid, klaasid, kaunistuseks vajalikud komponendid ja töövahendid kaunistuse valmistamiseks kandikutele valmis panna, kuid ei tohi hakata valmistama kaunistusi.
  • Ettevalmistusruumis tohib võistleja ette valmistada värsked mahlad.
  • Ettevalmistusruumis jälgib korda võistluste koordinaator.
  • Kaunistuste valmistamiseks on ettenähtud 15 minutit, võistlusala kõrval töölaudadel.
  • Eelnevalt pole lubatud komponentide valmis segamine.
  • Kohtunikul on õigus kontrollida kaasatoodud tooteid ja retseptis mitte kirjas olevad tooted konfiskeerida.
  • Kokteilides kasutatavad alkohoolsed joogid, siirupid ja enda valmistatud komponent peavad olema kõikidel võistlejatel endal kaasas.
  • Võtted kokteili valmistamiseks on sheikimine, segamine, ehitamine, blenderdamine.
  • Ühe kokteili serveerimiseks ei ole lubatud kasutada mitut erinevat klaasi.
  • Igasugune tule kasutamine on keelatud, välja arvatud põleti kasutamine karamelliseerimiseks.
  • Võistluslaua ettevalmistuseks on aega 2 minutit. 2 minuti möödudes algab automaatselt kokteilide valmistamise aeg.
  • Võistlejal on õigus valada komponente sellises järjekorras nagu ta soovib (kangemast alkoholist lahjemani või lahjemast alkoholist kangemani, või alustab valamist partneri sponsoreeritud tootest). Kohtunikul on õigus küsida põhjendust valamise järjekorra kohta.

 

Kokteili retsept:

  • Võistleja peab oma kokteili retsepti saatma etteantud tähtajaks EBA kodulehel oleval vormil.
  • Võistlejal ei ole lubatud muuta kokteili retsepti võistluse käigus või ka eelneval võistluste infotunnil.
  • Vastavalt IBA reeglitele võib võistleja Bartenders Choice kategoorias kasutada nii palju koostisosi, kui võistleja soovib, kuid ainult EBA poolt saadetud tooteloendist (puudutab alkohoolseid tooteid ja siirupeid).
  • Alkoholi sisaldus isevalmistatud koostisosas ei tohi olla üle 10%. Isevalmistatud koostisosa täpne koostis koos valmistamise kirjeldusega tuleb esitada koos retspetiga selleks etteantud vormil.
  • Alkohoolse toote sisaldus ei tohi ületada 7 cl.
  • IBA reeglite kohaselt võib 7 cl alkoholile lisada veel maksimum 2 dashi bittereid.
  • Kokteili retsept tuleb esitada täisarvuna sentiliitrites (1cl, 2cl, 3cl jne ) ja/ või poolarvuna sentiliitrites (0,5cl, 1,5cl jne ). Samuti võib kasutada väiksemaid koguseid (bl, dash, tilk jms).
  • Retseptis tohib võistleja kasutada ainult talle väljaloositud tootegrupi alkohoolseid tooteid, üks kokteil peab sisaldama vähemalt 3 cl alkohoolseid tooteid.
  • Mõõtemensuuride kasutamine on kõikidele võistlejatele kohustuslik.
  • Kokteili retsept tuleb kirjutada ühe kokteili kohta.
  • Retsepti tuleb lisada kõik kokteili valmistamise tehnilised nüansid.
  • Kui kasutatakse kokteilis puuvilju või marju, siis arvestatakse marjad ja puuviljad eraldi koostisosana.
  • Siirupitest tohib kasutada kõiki Eesti müüdavaid siirupeid.
  • Kokteili retsept peab olema originaalne ning ei tohi sarnaneda mõne klassikalise kokteiliga. 

 

Kaunistus:

  • Kaunistused, mis lisatakse joogi sisse (kokteilikirss, oliiv, jne) arvatakse kokteili koostisosaks.
  • Kaunistus, mis asetatakse klaasi jalale, äärele, küljele või siis nt suhkruäär jms, arvestatakse kui kaunistust, mitte koostisosa.
  • Eelnevalt ettevalmistatud kaunistuste kasutamine on keelatud v.a. mis on kaubandusest või kondiitriäridest ostetud.
  • Lubatud on kasutada söödavaid lilli. Võistleja peab söödavad lilled võistlustele kaasa võtma originaalpakendis!
  • Kaunistuste valmistamisel peab kasutama söödavaid materjale. Hambatikud, lõksud ja muud kinnitamiseks vajaminevad abivahendid on lubatud.
  • Kaunistused peab valmis tegema töölaua taga, etteantud ajalimiidi jooksul.
  • Kaunistuste valmistamiseks on aega 15 minutit.

Kui võistleja ületab kaunistuste valmistamiseks ettenähtud aega, siis karistused on järgnevad.

0-30 sek = 10p
31-60 sek = 20p
61-90 sek = 30p
91-120 sek = 40p

Võistlejaid peab sellest eraldi teavitama ja punktid võetakse maha võistleja üldisest punktiarvestusest.

  • Klaase ei tohi eelnevalt ette kaunistada, värvida, erinevate purudega katta , seda võib teha kaunistusteks ettenähtud aja jooksul.
  • Klaaside aluseid ei ole lubatud kasutada.
  • Kui retseptis esitatud kaunistus on muudetud, võib kohtunik karistada 10 trahvipunktiga.
  • Kaunistus tuleb võimalikult täpselt kirja panna, nt. “ värsked viljad “ ei ole lubatud.

 

Klaasid:

  • Iga võistleja võib vastavalt oma soovile ja kokteili iseloomule valida klaasi.
  • Võistleja peab ise kaasa võtma klaasid kokteili serveerimiseks.

 

6 finalisti selgitatakse välja pimedegustatsiooni ja põhivõistluse punktisummade liitmisel.

 

Finaal – Black Box – 42 punkti
maitse + kokteili tutvustus max 3 punkti – igalt kohtunikult

Võistleja peab valmistama uue kokteili etteantud toodetest vastavalt IBA reeglitele

Kokteil ei tohi sisaldada rohkem kui 6 komponenti ja alkoholi sisaldus ei tohi ületada 7 cl

Black Box kokteili teema “Tartu 2024”

  • 6 finalisti võistlevad kõik korraga.
  • Uue kokteili väljamõtlemiseks ja kokteililehe esitamiseks on aega 20 minutit.
  • Black Box’is olevaid komponente eraldi võib etteantud aja jooksul nuusutada ja maitsta, kuid valmis kokteili ei tohi proovida.
  • Kokteilide valmistamiseks ja kaunistuste tegemiseks on aega 5 minutit.
  • Võistlejad peavad valmistama 3 kokteili.
  • Kõikidel võistlejatel on võimalus valida samade komponentide vahel: klaasid, kaunistused, koostisosad. Kokteili stiil, valmistusviis ja sisu on kõikidel enda otsustada.
  • Finalistid peavad kaasa võtma oma töövahendid – mensuurid, šeikeri, seguklaasi, noad, lõikelaua, salvrätid jne.
  • Ei tohi valmistada alkoholivaba kokteili.
  • Peale kokteili valmistamist peab võistleja oma kokteili tutvustama 1-2 minutit. 1p – kehv esitlus, 2p – keskmine esitlus ja 3p – suurepärane esitlus.
  • Maitsepunkte annavad kuni 7 maitsekohtunikku hindamislehe järgi ja sellest arvutatakse keskmine punktisumma.
  • Tehnikat finaalis ei hinnata.

 

Võitluse võitja selgitatakse kõikide voorude punktide kogusumma põhjal.

Eriauhinnad:

  • Parim iga sponsorgrupi kokteili valmistanud võistleja
  • Parima tehnikaga baarmen
  • Selgitatakse parim noorbaarmen (kuni 24 a. kaasaarvatud)
  • Parim pimedegusteerija
  • Parim Black Box kokteil

Eesti Baarmenite Assotsiatsioon

Masina 11, A-korpus, Tallinn
E-mail: info@barman.ee
Tel: +372 631 3788

Juhatuse liige
Võistlused
Vyacheslav Ilichev
slava@barman.ee

SOTSIAALMEEDIA